Gelezen/gekeken en goedgekeurd

Sommige boeken, series, films,… kunnen echt aan mij blijven plakken. Andere ben ik alweer snel vergeten. In deze blogpost deel ik er enkele met jullie die ik echt de moeite waard vind en waarop ik hoogstpersoonlijk de stempel “goedgekeurd” zou willen drukken.

Noord-slimmedarmendieet

Gelezen:

  • Noord van Sien Volders

– In de vroege jaren tachtig trekt Sarah, een jonge zilversmid op een kantelpunt in haar leven, voor een tijd naar het noorden. Ze komt in een afgelegen goudzoekersstadje terecht en ontmoet er Mary, die de dorpswinkel en het postkantoor uitbaat. Het pad van beide vrouwen kruist dat van twee mannen: mannen die leven voor muziek, vrijheid en het ongetemde leven. Gaandeweg leert Sarah hoe Mary’s leven een voorafspiegeling is geweest van het hare en wat het betekent vrij te zijn. –

Ik lees normaal eerder thrillers want ik vind dat om de een of andere reden enorm ontspannend (meestal is er dan ook een simpele verhaallijn). Dus als ik dan eens een roman lees, wil ik graag dat het een memorabel exemplaar is. Noord heeft me niet teleurgesteld. Een prachtig debuut (van de vrouw van Lieven Scheire trouwens), waarin de prachtige natuur en de passionele personages centraal staan. Ik kijk alvast uit naar haar volgend boek.

  • Het slimme darmendieet van Dr. Michael Mosley

– “Ik ben een van de weinige mensen die een camera hebben ingeslikt en hun eigen darmen in actie hebben gezien – een opmerkelijk iets. In dit boek laat ik je zien hoe je darmen je maken tot wie je bent en wat je daaraan kunt doen.’ – Dr. Michael Mosley
Je darmen bevatten miljoenen neuronen en zijn verbazingwekkend slim. Ze worden ook wel “ons tweede brein’ genoemd. Ze zijn ook de thuisbasis van 1 à 2 kilo microbioom, een leger van microben die je humeur, je gewicht en je immuunsysteem beïnvloeden.
Dr. Michael Mosley neemt ons mee op een onthullende reis door de darmen. Hij laat zien hoe junkfood en overmatig gebruik van antibiotica veel “goede’ darmbacteriën hebben weggevaagd, wat heeft geleid tot allergieën, voedselintoleranties en obesitas.
Er bestaat voedsel dat goed is voor je darmflora, maar van slechts zeer weinig producten is de positieve werking wetenschappelijk bewezen. Van prebiotica en probiotica tot gefermenteerde voedingsmiddelen en supplementen: Michael Mosley legt uit welke nuttig zijn en welke niet.
‘Het slimmedarmendieet’ bevat vele recepten, menuplannen, checklists en tips: alles wat je nodig hebt om je eetgewoontes aan te passen en je darmen gezonder te maken.
Na zijn afstuderen als arts ging Dr. Michael Mosley werken bij de BBC als presentator en producer van documentaires. Hij schreef eerder de internationale bestsellers ‘Het vastendieet’ en ‘Het 8-weekse bloedsuikerdieet’. –

Ontzettend boeiend boek! De mensen in mijn naaste omgeving zijn inmiddels mijn ontelbare wistjedatjes over dit boek beu gehoord. Aan de hand van experimenten en onderzoeken maakt Mosley je wijzer over het reilen en zeilen van je darmflora en alles wat ermee samenhangt. Het boek leest vlot en Mosley is duidelijk niet vies van een beetje humor (en ook niet van het inslikken van lintwormeitjes :-)). Om je volledige dieet hieraan aan te passen, moet je veel karakter hebben. Ikzelf eet veel te graag rommel en ben totaal niet consequent, lap. Maar het heeft me wel doen nadenken en aanpassingen doen maken in mijn eetgewoontes. Enkele recepten klinken nogal bijzonder en lijken me weinig smaakvol, maar andere spreken me dan wel weer hard aan. Ik ga er zeker nog enkele uitproberen (de wortelsoep met kurkuma en gember werd alvast goedgekeurd).

Gekeken:

  • Zelfde deur, 20 jaar later

“Wij zijn van Man Bijt Hond. Mogen wij even binnen?”. Veruit de leukste rubriek  die Man Bijt Hond ooit heeft gehad (samen met ‘Vaneigens’, vaneigens! Never forget). Martin Heylen liep toen binnen bij de gewone man in de straat om te praten over de dingen des levens. Veel meer reality tv dan dat was er in die tijd nog niet op de televisie :-). In “Zelfde deur, 20 jaar later” gaat Martin opnieuw langs bij enkele mensen van toen. Leuk, ontroerend en vaak verrassend om te zien wat er geworden is van diezelfde mensen, en hoe het leven soms kan lopen. Die beginzin “Wat doet een mens met het leven, maar vooral wat doet het leven met een mens?”, zo schoon! Mooie televisie in zijn eenvoud. En janken als ge hoort dat mensen na 25 jaar nog steeds gelukkig getrouwd zijn.

Heeft er iemand nog mooie boeken, films of tv-programma’s in de aanbieding voor mij?

Veel dank!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s