Bezoek eens een steenkoolmijn

Net als vorig jaar, gingen we weer op vriendenweekend naar d’ardennen.

Ditmaal in dit perfect uitgeruste huisje in Waimes, gelegen in het arrondissement Verviers in de provincie Luik, en wordt tot het gebied van de Oostkantons gerekend.

Grootste troef van dit huis was de amusementskelder met pingpongtafel, darts, voetbaltafel en sauna.

Het was een behoorlijk koud weekend (ook omdat we de koude niet meer gewoon zijn waarschijnlijk).

Het hoogtepunt van het weekend (met uitzondering van de avonden doorgebracht in de sauna met een wit wijntje), was het bezoek aan de Blegny-Mine, een voormalige kolenmijn die tevens erkend is als Unesco werelderfgoed.

Ideaal om te doen als het buiten koud is, want de constante temperatuur in de schachten ligt tussen 13 en 14 graden Celsius.

We waren wat vroeg voor de rondleiding (reminder: check eerst een website vooraleer je ergens naartoe gaat), dus hadden we nog ruim de tijd om de permanente tentoonstelling te bezoeken en om iets te drinken :-).

En dan was het tijd voor het echte bezoek! Eerst moet je je wel nog door een saai filmpje worstelen, dat wel eens een update zou kunnen gebruiken… Maar bon, daarna werd er onmiddellijk ingevlogen en werden we aangekleed als echte mijnwerkers :-).

Onze gids was zelf nog mijnwerker geweest, wat zorgde voor échte anekdotes, en dus nog meer inleving. Hij betrok de kinderen enorm in het hele gebeuren, ze mocht steeds voorop lopen en kregen allerlei geheimpjes toegefluisterd. Needless to say dat de kinderen geboeid waren, en dat in iets waar ze nog nooit van hadden gehoord.

De mijn heeft twee schachten die 8 niveaus omlaag reiken, met een diepste punt van 530m. Enkel niveau 1 en 2 (op -30m en -60m) staan nog boven het grondwater. Schacht 1 dient als toegangspunt van de ondergrondse rondleiding.

We verkenden de galerijen op -30 en -60 meter en maakten via een hele resem trappen een afdaling  door de pijler van steenkoollaag. Het eindpunt van de rondleiding is bovengronds in de kolenwasserij.

oortjes dicht voor de explosie!

De rondrit met het boemeltreintje lieten we aan ons voorbijgaan (te koud!).

Een ticket voor volwassenen is 12,50 euro. Kinderen tussen 6 en 12 betalen € 8,70.

4 gedachten over “Bezoek eens een steenkoolmijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s